Nyhedsbrev om solceller

Solceller på taget Strandagervej 74 4970 Rødby

Sådan ser  vores hus ud i dag, men efter uge 42 2011 vil der på dette stykke
tag være påmonteret solceller (Monokristalliske) af fabrikat Sanoy Energie af 13 moduler, der udvikler 250 pitch watt pr modul, hvilket giver 3250, blot er det sådan at pitcs watt er ca. 8 % højere end de watt der kommer ud af anlægget og ind på nettet, (Tab, virkningsgrad you name it), så de 3250 pitch watt skal reduceres med 8 %. Og så er vi oppe på vores årsforbrug. Det kan godt være at jeg har rodet mig ud i noget jeg ikke rigtig har  forstået!!!!!  Spørg dem med forstanden, men sådan har jeg opfattet det.

Inverter Platinum Diehl AKO 3801TLD. Virkningsgrad 97,7%. Max effekt 3300 Wac ( Skulle borge for kvalitet).

Jeg har aldrig rigtig fortalt om min Inverter, men det vil jeg gøre her.

Inverteren skal afpasses efter solcellernes ydelse, den inverter jeg har fået opsat, passer til 3250 pitch watt. Man skal sikre sig, at inverteren er et godt produkt, det er hjertet i anlægget, her må man ikke gå på på kompromis. Generelt må man sige, at tyskerne laver de bedste Invertere i verden, det kan godt være at andre landes produkter på et tidspunkt kommer efter det, men de er det ikke på nuværende tidspunkt. 

Inverteren konverterer jævnstrømmer fra solcellerne, til velselstrøm og sender det ind på el nettet. Det skulle være en fordel med udvendig montereing, men apparatet skal være isoleret til udvendig opsættelse.

Inverteren har noget hukommelse, og jeg vil forklare hvor meget: Den "husker" hele tiden 2 tidsperioder tilbage. F eks 1 dage incl. dagen i dag, du kan altid gå ind i menuen og se hvormeget, der blev produceret i går, og hvad der til klokkeslet er produceret i dag. Ligeledes kan du altid se, hvormeget der er produceret i indeværende uge, samt sidste uges produktion. Du kan se sidste måneds produktion, og hvormeget der er produceret i indeværende måned, samt sidste års produktion og hvormeget der er produceret i år. Det var lidt "kringle", men jeg håber det var forståeligt. Inverteren har mange andre punkter i menuen f eks hvad spændingen er på SEAS/NVES net.

OBS omkring Inverter

En inverter har det med at blive meget varm, da processen med at omskabe jævnstrøm fra solcellerne til  vekselstrøm udvikler meget varme. Det findes i dag på markedet inverterer, der ikke må monteres i det fri, men som monteres indendørs, man skal da være meget opmærksom hvor den monteres. Jeg kender en familie, der har opsat en indendørs inverter, den har indenfor det sidste 3/4 år været brændt af 3 gange. 

Min inverter er isoleret til udvendig montering, og hænger på nordsiden af vores hus. Den har benævnelsen Proteection class IP 66. Hvilket står for isolering af anlægget. IP står for "Tæthedsklasse Rating." Første ciffer 6 betyder, at anlægget er total støvtæt.  2. ciffer betyder at anlægget kan tåle kraftig vand spuling fra alle sider. Så vores Inverter er mere end stænktæt, og opfylder større krav end f.eks en udendørs elektrisk kontakt. 

OBS omkring solcellerpanel

Der er monteret 13 stk moduler SANYO HIT -250E01 effekt 250 Wp. LxBmm 1610 x 861. Monokristalliske moduler. Ydelsestolerance: -5/+10 %.
Almindelige solcelle polykristalliske moduler udvikler kun 195 pitch watt, men grundet min lille tagstørrelse mod syd (Huset er et vinkel hus), måtte jeg købe moduler med højere ydelse for at få dækket mit årsforbrug. Derfor monokristalliske moduler (yder 250 pitch watt), der har den højeste ydelse. Det anlæg blev så bare 25 % dyrere. Høj ydelse stor betaling, lille ydelse mindre betaling, ja, sådan er verden skruet sammen. 

Det var et must for os, at få et anlæg der kunne dække vores årsforbrug. Ellers skulle vi have noget anlæg. 


Firmaet Tacware  Østofte Gade 19 4951 Nørreballe står for levering og opsætning af anlæg.  

Se på billedserien hvordan det ser ud i dag. Billedserien inderholder ligeledes specifikationer over anlægget, samt de attester man skal have. 

Skatte mæssige fradrag (fordele)

Jeg har haft en revisor på økonomien i mit anlæg, så jeg sikrede mig, at jeg fik en skattemæssig behandling i overensstemmelse med reglerne.

Mit anlæg kostede ca. 107500 kr. 25 % dyrere end et almindelig anlæg. Fordyrelsen kom af, at vi insisterede på, at hvis vi skulle have et anlæg skulle det kunne producere 3000 kWh pr. år. Da tagstørrelsen til anlægget var for lille, måtte vi indkøbe solceller, der havde en højere ydelse. Solceller med 25 % højere ydelse koster bare 25 % mere. Derfor prisen 107500. Det incl. elektriker regning. Da inverteren skal have sin egen tavle, kostede dette besøg ca. 12500 kr.

Revisoren ordnede at jeg skattemæssigt overgik til virksomhedsordning, jeg kunne jo eventuelt få overskud af produceret el, som så skulle sælges til SEAS/NVE. 
 Det er bare reglerne.  

Mit skatte mæssige fradrag bliver i 2011 på knapt 28,000 kr. Med en trækprocent 40, skal jeg have tilbagebetalt fra skattevæsnet ca. 17.000 kr.  

Anlæg igangsat den 23.10.2011 kl. 1209 

Siden sidst opdateret 10.06.2012Birgitte Olsen 11.09.2012 20:25

Hej Helge. Jeg har set dine billeder fra Vejlefjord. De var flotte. Kh Gitte

Kim Most Olsen 12.05.2012 17:12

Hej Helge
Fin hjemmeside du har banket op !!

Mvh
Din Skorstensfejer :)

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 11:13

Min far, Ingvar Nordfang var 2. mester på sanatoriet 1948 og 1949,
og vi boede på gården omkring 2 år.
Jeg kan huske at vi besøgte stedet ca 1956

09.06 | 06:54

Hej Tina
Tak for din kommentar den glædede mig meget.

Helge Lund

08.06 | 20:53

Hej Helge & Kirsten
Sikke en fin side,men du mangler et afsnit om det fantastiske arbejde du gjorde da du underviste lømlerne i Rødbyhavn i optimistjolle

05.02 | 10:19

Lieber Herr Lund - was man im Internet alles findet: OE /Vissinggard ist mein dänischer Onkel, Gruß Peter Mommsen